Marai – arba šiuolaikinėmis kalbomis užkrečiamos epidemijos – yra dalis mūsų primityvių baimių. Žmonija gyvena su jais daugiau nei 10 000 metų nuo tada, ka
1918 m. Koronavirusas ir ispanų gripas, palyginimai ir faktai

1918 m. Koronavirusas ir ispanų gripas, palyginimai ir faktai

Marai – arba šiuolaikinėmis kalbomis užkrečiamos epidemijos – yra dalis mūsų primityvių baimių. Žmonija gyvena su jais daugiau nei 10 000 metų nuo tada, kai mūsų protėviai ėmė ūkininkauti ir pradėjo gyventi nusistovėjusį gyvenimo būdą. Virusai visada buvo pranašesni už mus. Jie gerai mus pažįsta, medžioja mūsų stipriąsias puses – socialumą, meilę apkalboms – ir paverčia jas silpnybėmis. Jie visada yra vienu žingsniu priekyje, ir kai tik virusas išsiskleidžia kaip džinas iš buteliuko, mes negalime jo grąžinti atgal. Viskas, ką galime padaryti, yra apriboti žalą. Taigi virusas vėl čia.

Taigi galime paklausti, kodėl lyginame šį protrūkį su 1918 m. Pandemija, kuri buvo tokia stipri, o ne su kitomis dviem gripo pandemijomis, kilusiomis XX amžiuje – 1957 m. Azijos gripu ir Honkongo gripu. 1968 metai. Abiejų jų CFR buvo daug artimesnis 0,1%, ir nė vienas iš jų nenužudė daugiau kaip 3 milijonų žmonių. Norėdami suderinti vaizdą su dabartiniais duomenimis, turime įtraukti 2009 m. H1N1 pandemiją, kurioje žuvo apie 600 000 žmonių. Tai vis dar yra didelis skaičius ir jie yra žymiai pranašesni už tuos, kurie šiandien priskiriami „Covid-19“.

Kitas svarbus skirtumas tarp 1918 m. Gripo ir „ Covid-19“ yra tas, kad gripu daugiausia serga 20–40 metų žmonės, o „Covid-19“ dažniausiai serga vyresni nei 60 metų žmonės. Britų virusologas ir gripo istorikas Johnas Oxfordas iš Londono Karalienės Marijos universiteto „Covid-19“ vadina „šviesiu 1918 m. Atspindžiu, kai tyliai namuose mirė 200 000 [britų], o dauguma jų buvo jauni žmonės“. Iš tiesų, viena iš priežasčių, dėl kurių 1918 m. Gripas buvo toks niokojantis, buvo ta, kad ji iš šeimos paėmė savo maitintojus.

Ar turėtume palyginti „Covid-19“ su gripu? Virusai, sukeliantys šias dvi ligas, priklauso skirtingoms šeimoms. „Sars-CoV-2“ priklauso koronavirusų šeimai, kurios kiti nariai sukėlė sunkaus ūminio kvėpavimo sindromo (Sars) protrūkį Kinijoje 2002–2004 m. Ir Vidurinių Rytų kvėpavimo sindromą (Mers), kuris prasidėjo Saudo Arabijoje 2012 m.

Sarai ir Mersai buvo daug mirtingesni nei „Covid-19“ – jų CFR buvo atitinkamai 10% ir 36%, tačiau visi šie virusai plinta vienodai. Skirtingai nuo gripo, kuris greitai ir santykinai tolygiai plinta tarp gyventojų, koronavirusai dažniausiai būna užkrėsti grupėmis. Teoriškai tai palengvina koronaviruso protrūkių lokalizavimą, o iš tikrųjų Sars ir Merc protrūkiai buvo kontroliuojami dar prieš tapdami globaliais.

Esmė ta, kad „Covid-19“ beveik tikrai nebus tokia baisi kaip 1918 m. Gripo pandemija, tačiau yra rizika – kartu su 1957 m. Ar 1968 m. Pandemijomis gali kilti epidemija. Kol vakcina nebus prieinama, ji bus padaryta, bent jau po kitos pusės.

Kalbant apie atgrasymą, istoriniai palyginimai gali padėti, nes metodai nesikeičia. Karantinas, izoliacija, kaukės ir rankų plovimas yra laiko patikrinti metodai, skirti atskirti sergančius ir sveikus žmones ir sumažinti ligos plitimą.

Epidemijų prevencijos strategijos nepasikeitė daugiau nei šimtą metų, nes šis metodas veikia.

nuotrauka
nuotrauka

Viena pamoka, kurią vyriausybės išmoko nuo 1918 m., Yra ta, kad privalomos visuomenės sveikatos priemonės yra nesuderinamos. Atgrasymas yra daug efektyvesnis, jei žmonės nusprendžia vykdyti valstybinius reikalavimus. Bet kad tai įvyktų, jie turi būti tinkamai informuojami apie iškilusią grėsmę ir pasitikėti valdžios institucijomis. Jei trūksta vieno iš šių dalykų arba jų nėra, atgrasymas neveiksmingas. 1918 m. Šią pandemiją nustebino dauguma vyriausybių – nes neturėjo ligos stebėjimo sistemos – ir visuomenės informavimo kampanijos buvo rizikingos.

Viena iš priežasčių, dėl kurios 1918 m. Gripas tapo žinomas kaip „ispaniškasis“ gripas, buvo ta, kad Ispanija kare buvo neutrali ir necenzūravo savo spaudos. Tuo tarpu JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija, kurios visos sirgo gripu prieš Ispaniją, neskleidė informacijos, kad nepažeistų moralės. Galiausiai tai pripažinę, laikraščiai paskelbė prieštaringus visuomenės sveikatos pranešimus ir pakartojo nepagrįstus gandus, įskaitant tai, kad JAV plūduriuojantys vokiečių povandeniniai laivai tyčia platina gripą.

Sietle „ispanų“ metu keleiviai į tramvajų buvo įleidžiami tik su apsauginėmis kaukėmis.

nuotrauka
nuotrauka

Mikrobų teorija, pagal kurią infekcines ligas sukelia mikroskopiniai organizmai, taip pat buvo palyginti nauja. Neišvengiamai žmonėms buvo lengva grįžti į mistiškesnius ir fatalistiškesnius to, kas vyko, paaiškinimus. Pavyzdžiui, labai pamaldžiajame Ispanijos mieste Zamoroje vietinis vyskupas metė iššūkį sveikatos priežiūros įstaigoms įsakydamas romaną – vakarines maldas devynias dienas iš eilės – Šv. Roko, maro ir epidemijų globėjo, garbei. Tuo metu, kai protrūkis pasiekė kulminaciją, parapijiečiai buvo pabučiuoti šventųjų relikvijas. Tarp visų Ispanijos miestų „Zamora“ užfiksuotas didžiausias mirštamumas nuo gripo ir vienas didžiausių Europoje.

Kita vertus, Niujorke mirtingumas yra vienas žemiausių. Miesto gyventojai prie visuomenės sveikatos intervencijos priprato iki 1918 m., Nes vietos valdžia surengė 20 metų trukmės kampaniją prieš tuberkuliozę. Tačiau kai kurie niujorkiečiai turėjo kitų idėjų: vietiniai laikraščiai pranešė apie „juodąsias vestuves“ Hebrono kalno kapinėse, kur du žydų nepažįstami žmonės vedė pagal senovės ritualą, kad atstumtų marą. Tuo tarpu verslo sluoksniai priešinosi sveikatos komisaro pastangoms apriboti apsilankymus pramogų vietose. Kai 1918 m. Rudenį buvo išleistas Charlie Chaplino filmas „Ranka per ranką“, „Times Square“ kino teatro „Strand Cinema“ vadovas Haroldas Edelis gyrė klientus už puikų dalyvavimą. Po kelių savaičių jis mirė nuo gripo.

Ispanijos gripo epidemija.

nuotrauka
nuotrauka

2020 m. Pasaulis labai skiriasi nuo 1918 m. Howard Phillips, 1918 m. Gripo istorikas iš Keiptauno universiteto Pietų Afrikoje, atkreipia dėmesį į „santykinį organizuotos religijos nutylėjimą“ per šį protrūkį, palyginti su 1918 m. Pandemija. Mokytoja ir „Zamoros“ gyventoja Laura Jambrina sako, kad šiandien bažnyčios valdžia visuomenės sveikatos klausimais yra aktyvesnė nei pasaulietinė, provinciali – pataria tikintiesiems nusiplauti rankas, o ne purkšti šventu vandeniu. Tačiau religija vaidino tam tikrą vaidmenį. Panašu, kad Pietų Korėjos grupė „Covid-19“ išplito per bažnyčias, o piligrimai Irane paskelbė vaizdo įrašą, kaip jie garsiai laižė Fatima Masume šventyklą Kume.

Tačiau nuo to laiko daugelis dalykų nepasikeitė. 1918 m. Buvo daug melagingų naujienų, o dabar yra daug klastotių, tačiau 2020 m. Padirbinių kiekis ir perdavimo greitis neturi precedento. Donaldo Trumpo senelis mirė nuo gripo 1918 m., Tačiau Trumpas buvo apkaltintas amerikiečių klaidinimu dėl „Covid-19“ protrūkio jo tviteryje. Tuo tarpu Italijos socialiniuose tinkluose platinami hashtagai – tokie kaip #FlorenceDoesntStop, #CultureAgainstFear – gali iš dalies paaiškinti sunkumus, su kuriais susiduria Italijos valdžios institucijos, norėdamos sulaikyti protrūkį. Praėjusį savaitgalį garsioji Italijos politikė Nicola Zingaretti paskelbė, kad sudarė sutartį su „Covid-19“ po to, kai surengė vakarėlį tema #MilanDoesntStop. Tikimės, kad mūsų laikų Haroldas Edelis greitai pasveiks.

Yra gauta pranešimų apie žmones, kurie apsisaugo nuo „Covid-19“ alkoholio ir kokaino. 1918 m. Žmonės taip pat manė, kad alkoholis juos apsaugos, šarlatanai padarė didžiulę žalą žmonių baimėms. Brazilijos gydytojas ir rašytojas Pedro Nava 1918 m. Aprašė, kaip futbolininkai žaidė tuščiuose Rio de Žaneiro stadionuose. Tas pats vyksta ir šiandien, tik dabar žmonės žiūri rungtynes per televizorių.

Senieji įpročiai taip pat miršta; daugelis žmonių vis dar bučiuojasi sveikindami. „Aš turiu įkandinėti liežuvį kiekvieną kartą, kai gatvėje su savo mergina susitinku ką nors“, – sako Jambrina. “Dauguma žmonių iškart liečia jos skruostus ar bučiuojasi.” Ir mes, atrodo, pamiršome, kad uždaryti sienas nuo infekcinių ligų neveikia. Nepaisant PSO rekomendacijų, daugelis šalių tai padarė, tačiau dabar jos nustatė, kad virusas jau yra.

Tai pamoka, kurią žmonija turi išmokti kiekvieną kartą. 1918 m., Kol vardas „Ispaniškas gripas“ išpopuliarėjo, brazilai jį pavadino vokišku gripu, o senegaliečiai – Brazilijos gripu. Lenkai ją vadino bolševikų liga, o danai manė, kad ji „atėjo iš pietų“. Dabar visi kaltina kinus.

Koronavirusas nėra kinų gripas ar pangolino gripas, tai tik „Covid-19“ – dar viena epidemija ilgose epidemijų serijose, su kuriomis žmonija išgyveno tūkstančius metų.

984
868 Pasidalino
avatar
Gedrimas Gamarra
Žmonių sugebėjimas prisitaikyti prie naujų virusų yra tikrai įspūdingas, bet kartu ir primena, kaip esame pažeidžiami prieš natūralaus pasaulio iššūkius.
Naujausias
app-banner
Website logo
Sveikauk
  • Be reklamų
  • Pritaikyta tau
  • Visiškai nemokama
sveikauk ios aplikacijasveikauk android aplikacija